Julius Jaspers is kok, traiteur, schrijver van kookboeken en heeft een kookschool. Hij is bovenal de bedenker van Smart Cooking. Dat wil zeggen dat je zoveel mogelijk voorbereidt voor een diner, zodat je als kok zo lang mogelijk bij je gasten aan tafel kunt blijven. Zonder stress! Voor zijn eerste kookboek, Smart Cooking 1, won Julius Jaspers in 2003 de Gouden Garde. Julius over Smart Cooking: “Smart Cooking gaat over entertainen, koken voor gasten terwijl je met diezelfde gast bezig houdt en niet de hele avond in de keuken staat. Niets is vervelender dan dat je de hele avond uitslooft en je de gasten pas bij hun vertrek spreekt.”
Julius heeft inmiddels 5 Smart Cooking boeken gepubliceerd, o.a. Light, Classic, de Aziatische keuken, Magimix en een boek voor studenten.
Julius geeft, buiten het schrijven van kookboeken, ook kookles. Voor grotere groepen op locatie en voor kleine gezelschappen in zijn eigen keuken in Bussum. Hij geeft regelmatig lezingen (o.a. hoe vooroordelen en tradities je smaak kunnen belemmeren), en jureert kookwedstrijden zowel voor professionele koks als amateurs.
Sinds 2010 is Julius te zien in het dagelijkse programma Topchef op RTL 5 samen met Meesterkok Robert Kranenborg. Bij Topchef worden in 12 selectieweken 64 koks opgeleid tot chefs, waarvan er uiteindelijk één overblijft. De TopChef!
Vanaf 28 februari 2011 is hij wederom te zien bij Topchef, de jonge professionals, dagelijks van 19.00 tot 20.00 uur op RTL 5.